Klor økir um vandan fyri astma og hoyfepur

Ein nýggj kanning bendir á, at svimjing í klorreinsaðum hyljum økir um vandan fyri at fáa astma og ovurviðkvæmi, hjá teimum sum longu eru í vandabólki fyri at fáa hesar sjúkur. Belgiarar kannaður 847 tannáringar millum 13 og 18 ár, sum plagdu at svimja annaðhvørt í klorreinsaðum hyljum, ella í svimjihyljum har tey reinsaðu við onkrum kopar-silvur reinsingarevni. Vandin var 80% hægri fyri at fáa astma hjá teimum sum svumu 100 til 500 tímar í klorreinsaðum hyli, og øktist so fleirfaldað so hvørt sum tey svumu meira. Les ajc.com

5 thoughts on “Klor økir um vandan fyri astma og hoyfepur”

 1. Og hví eru hesi í vandabólkinum?
  Hvat er tað sum ger at nøkur mennisku ikki tola tað sum onnur ongar trupuleikar hava av?
  Eg kenni so ein afturvendandi trupuleika, men stuttligt var um okur fingu hesir ‘klóku’ at kanna tað.
  Tá ið tað so er sagt, so vóni eg ikki at nakar hylur her í landinum verður bygdur við klorreinsianleggi.

  1. At vit hvør sær tola ymiska nøgd av klori, og at fleiri og fleiri tí verða ávirkað av samlaðu nøgdina, tess størri hon er.

   Her er ein greining sum gjølla sundurgreinar hasa kanningina: http://www.nhs.uk/news/2009/09September/Pages/SwimmingAsthmaRisk.aspx

   Har stendur m.a. sum niðurstøða:

   The study also showed several dose-response effects, meaning that increasing exposure in terms of lifetime hours exposed to chlorine was linked to increasing amounts of respiratory disease. These features increase confidence in the results, but there are several points that should also be considered:
   • Not all the dose-response associations tested by the researchers showed significant trends, and it is possible that some of the significant differences may have arisen by chance.
   • The students were reasonably similar across all schools. However, it is also possible, although unlikely, that the effect could be explained by some other feature in the school where pupils swam in the copper-silver pools. For example, students from the Louvain-la-Neuve school with a copper-silver pool had higher socioeconomic status higher, reflected by parental education levels and several lifestyle factors, such as breastfeeding and exposure to tobacco smoke. These may all have influenced the development of asthma.

   1. exposure to tobacco smoke

    Tá ið eg hugsi um mínar royndir á økinum, so er tað min. 9 út av 10 tá ið talan er um serliga alvorligar astma trupuleikar. Í dk og í fø.

Ger viðmerking

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.