Svimjarar hava astma tí at svimjing hóskar til astmatikarar

Umleið hetta er niðurstøðan í finskari gransking av úrvalssvimjarum, at “Swimming is recommended for asthmatics. However, many competitive swimmers report asthmatic symptoms“. Granskarar á lærda háskúlanum í Helsinki kannaðu spurnarskema frá 200 royndum finskum úrvalssvimjarum, harav 32 søgdu seg hava av lækna staðfest astma, íroknað 24 sum fáa astmaherðindi bara tá ið tey kýta seg. 81 søgdu seg hava ovurviðkvæmi staðfest av lækna, og 84 søgdu seg fáa herðindi sum kundu bent á astma. Men felags fyri tey flestu var, at tey fáa bara herðindi tá ið tey kýta seg upp um mjólkarsýrugrensuna, og at tað í familjuni hjá teimum eru fortilfeldi av astmatikarum. Niðurstøðan hjá granskarunum er, at familjusøgan er fremsta orsøk til astma hjá hesum svimjarum, at títtleikin av astmatikarum er størri enn vanliga millum fólk, men tó ikki størri enn í øðrum úthaldnisítróttum. Les swimnews.com

Ger viðmerking

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.