Stjórin í Dansk Svømmeunion uppsøgd

Lesið tíðindaskrivið frá Dansk Idrætsforbund, nú leiðslan í Dansk Svømmeunion í dag fær lemjandi atfinningar sum úrslit av óheftu kanningini av danskari úrvalssvimjing síðani 2001.

”En helt urimelig træneradfærd og episoder, der på ingen måde er forenelige med den etik og kultur, vi insisterer på at have i dansk eliteidræt”.

Sådan lyder konstateringen fra Niels Nygaard, DIF’s bestyrelsesformand, efter Kammeradvokaten har afsluttet sin uvildige undersøgelse af forholdene i dansk elitesvømning fra 2001 og frem.

Rapporten, der bliver offentliggjort i dag, påviser betydelige ledelsessvigt i perioden 2003-2013, hvor de danske elitesvømmere blev trænet af henholdsvis Mark Regan og Paulus Wildeboer. Dansk Svømmeunion har i en lang række tilfælde ikke ageret forsvarligt, og der er fra Team Danmark ikke blevet kontrolleret og fulgt op på de store forseelser.
Verbale ydmygelser, offentlig udskældning, kast med stole, offentlige vejninger og udlevering af ukendt, udenlandsk medicin uden involvering af en læge er blandt forseelserne.

”Rapporten er rystende læsning, og der er tale om en adfærd, som vi på det skarpeste tager afstand fra. Men værst er det, at der i adskillige tilfælde ikke er blevet fulgt op på eller ført tilsyn med de kritiske episoder” siger Niels Nygaard og fortsætter:

”Det er beskæmmende og berører mig dybt, hvor lidt der har været sat fokus på svømmernes tarv. De svømmere, der har haft det svært, må have oplevet, at de ikke blev taget alvorligt. Jeg forstår, at de føler sig svigtet, og jeg vil gerne rette en stor undskyldning til dem”.

Direktør for Dansk Svømmeunion stopper

Dansk Svømmeunion er et af de store forbund under DIF og skaber rammerne for, at mange tusinde børn hver eneste dag lærer at svømme. Rapporten omhandler ikke og retter ikke kritik mod denne store del af dansk svømning. Den frivillige instruktør, som bruger sin fritid på bassinkanten, skal ikke føle sig ramt af det her.

Svigtene er sket andre steder. Og det erkender Dansk Svømmeunion.

”Da vi i perioden 2003-2012 havde de to internationale profiler, Mark Regan og Paulus Wildeboer, ansat som landstrænere, var det en meget stor omvæltning for dansk landsholdssvømning – både for udøverne og for vores ledelse. Vi må erkende, at vores daværende sportslige ledelse har svigtet ved ikke at tøjle disse to trænere, og at det desværre fik negative konsekvenser for nogle unge mennesker på det tidspunkt. På vegne af Dansk Svømmeunion vil jeg gerne give en dybtfølt undskyldning til de svømmere og andre tilknyttet dansk landsholdssvømning, der har oplevet den helt uacceptable træneradfærd, vi har hørt om”, siger Lars Jørgensen, Dansk Svømmeunions bestyrelsesformand, og han fortsætter:

”Når man går til idræt – og det gælder også svømning – så handler det om at være en del af et fællesskab, at bevæge sig, at udvikle sine kompetencer – og først og fremmest at have det sjovt. Det er det, idrætten skal stå for – og det gælder også dansk landsholdssvømning. Dansk Svømmeunions elite- og landsholdsarbejde er et helt andet sted i dag, men vi er i bestyrelsen alligevel blevet enige med vores mangeårige direktør, Pia Holmen, om, at hun stopper som direktør for Dansk Svømmeunion. Det er helt i Pias ånd, at intet må stå i vejen for en fortsat positiv udvikling i dansk svømning, og derfor er Pia også helt indforstået med dette for os drastiske skridt”, slutter Lars Jørgensen.

Dansk Svømmeunions elite- og landsholdsarbejde er et helt andet sted i dag, men vi er i bestyrelsen alligevel blevet enige med vores mangeårige direktør, Pia Holmen, om, at hun stopper som direktør for Dansk Svømmeunion. Det er helt i Pias ånd, at intet må stå i vejen for en fortsat positiv udvikling i dansk svømning, og derfor er Pia også helt indforstået med dette for os drastiske skridt, slutter Lars Jørgensen”.

Sí eisini tíðindaskrivið frá Dansk Svømmeunion

Les eisini Jyllands-Posten, Jyllands-Posten, BT og DR

Ger viðmerking

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.