Har vóru ‘record number of records’ í Álandi í 2009

Eg ivist í um vit nakrantíð nevndi hetta, í øllum gleðisróminum á Oyggjaleikum á Álandi í fjør. Men svimjistevnan í Godby var altso tann skjótasta Oyggjaleika-svimjistevnan nakrantíð, við metnógvum 32 oyggjaleikametum í 27 av teimum 42 svimjigreinunum. Gamla metið var 29 met, og tað er altso ikki tí at skráin er víðkað ella nakað sovorðið. Pál Joensen verður á heimasíðuni hjá álendingum serliga nevndur sum oyggjaleikasvimjarin yvir teir allar, ið millum annað vann gull í øllum frígreinum frá 50 til 1500 metrar. Og í hesum rokinum vunnu føroyingar altso tey 21 gullheiðursmerkini, ella helvtin á skjótastu Oyggjaleikum nakrantíð. Søgan er nú skrivað, og stendur tí til onnur klára at yvirganga hana 🙂


Teksturin av heimasíðuni hjá álendingum, ífall at hon verður lokað ein dag:

Records number of records set in the pool

There were 32 records set at these Games in 27 of the swimming events. The previous best was 29 swimming records at a single Games. On Wednesday night there were 10 finals and an incredible nine new Games records.

In the men’s 4x100m medley relay two separate records were set in the same race. Grant Halsall of the Isle of Man began by setting a new Games record on his opening backstroke leg and then Team Guernsey came through to win the event, also in a new Games record.

One swimmer in particular has stood out. Pal Joensen from the Faroes won a medal in every discipline he entered from 50m to 1500m and swam in a staggering total of 38 races, winning eight golds, six silver and two bronze.

Swimming co-ordinator Kjell Hansen is almost lost for words when it comes to describing the atmosphere in the pool and could only say: “We’re all just stunned!”

Ger viðmerking

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.