½ ár úr hylinum

Ungi sviin Mattias Carlsson, føddir sama ár sum eitt nú Pál Joensen og um kanska ikki heilt so góður enn, so ein profilur í svenskari svimjing, og sum Pál, eitt lovandi talent til framtíðina. Hann svimur 200m rygg og 200m firvald undir 2min, og 400m frí á langbana undir 4min.
Mattias Carlsson
Sviar høvdu vanta sær nógv av hesum unga manni sum okur høvdi vitjan av til NJM í Havn í desembur 2007 har hann vann 3 gull eins og Pál. Mattias vann 200m firvald, 100m rygg og 200m rygg. Men nú sær ikki so gott út hjá Mattiasi, ella í øllum førum ikki næstu 6 mánaðirnar, tí hann skal undir knívin eftir at hava veri óheppin á skíum. Og so hugsi eg um Róa á Kósuni….. suk!

simma.nu skrivar: Mattias Carlsson borta sex månader
Igår fick Uddevallasimmaren Mattias Carlsson sin läkardom. Borta från simningen i sex månader. Detta efter att ha åkt lössnöåkning under sportlovet och skadat yttre ledbandet och eventuellt också menisken. Skadan kommer att kräva opertaion.

Eg skal ikki sita her og siga við fólk at tey ikki skulu fara á skiferiu, men eg vil siga, at eg havi ringar royndir við tí. Rikke Møller úr West Swim í Esbjerg var eitt sera sera lovandi talent, til hon skræddi sær knæði sundur, bókstaviliga!!!. Tað eru 6 ár síðan nú, og 5 ferðir undir knívinum hava enn ikki hjálpt.

Svimjarir sum Rikke og Mattias høvdu eitt til felags, hypermobilar føtur, akslar og knø. Tá ið ein hugsar um alla tað strekking sum okur gera hvønn dag fyri at gerast skjótari undir vatninum, uttan at styrkivenja beinini so nógv at tey gerast tung, ja so er eingin ivi hjá mær um, at okur skulu halda okon til at skreiða á sledum. Okur gera jú alt fyri at knø og føtur ikki eru stabil nokk til at koyra á skíum.

Eg kom í tankar um Pál nú eg skrivi. Hann meiddi sær fótin tá ið teir spældi kurvabólt fyri stuttari tíð síðan. Fekk ikki gjørt eina ordiliga vending í eina viku, og serliga vendingarnar hjá Páli skulu rættast uppá um hann skal gera sær vónir um at gerast heimsmeistari, hettur sigur Rein Haljand professari, og sjálvandi hevur hann rætt, tað hava okur lagt til merkis til kappingar uttanlandað. So ein vika úr planinum við ringum tíðum, negativum upplivilsum og ein áminning um, at skjótt kann ganga gali hevur kanska sett nakrar tankar í gongd í høvdinum hjá Páli. Ljósa síðan í hesum dømi er, at ein vika er nakað væl betur enn 26 vikur, Mattias stakkalin, synd… for hundan altso.

Ein skal kanska hugsa seg væl um í daglidegnum sum elitusvimjari. Ja ok, øll fólk eiga at gera tað, men halló… fólk sum Pál brúka 35 tímar um vikuna uppá at gerast best í heiminum, tey noyðast kanska at hugsa um ting sum onnur kanska ikki gera. Kann eg liva við hesari avgerð? Hvussu avmarkað skal mítt lív vera? Eri eg ein slava av mínum ítrótti, ella kann eg gott liva við øllum hesum avmarkingum tí at eg fái so nógv annað afturfyri?
Kanska nakað negativt sett upp. Men tað eru tey sum eru í sama aldri sum ikki minnast eitt leygarkvøld í alt 2008, tað er 52 dagar vekk úr kalendarinum, og ger ein hetta í 6-8 ár, ja so… you do the math. Og eg tók ikki fríggjakvøld við… Og so sigarettir, nú eg nevni slavir… Kanska lívi sum elituítróttarfólk ikki er so tossut alíkaval.

Nei, ikki er tað nemt, lívið, tað er sikkurt og vist. Góða eydnu øll somul nú DML, OYL og HM nærkast. Stay healthy!

4 thoughts on “½ ár úr hylinum”

 1. Gomul tøl úr USA vísa, at fleiri skírennarar enda á skaðastovuni enn svimjarar. Hetta eru tøl fyri tilkomin fólk (35 til 54 ár) og skulla annars takast við fyrivarni.

  Úr http://www.scientificpsychic.com:
  úr http://www.scientificpsychic.com/fitness/sport_injuries.html

  Í grein á http://www.sportsinjurybulletin.com verður nevnt, at í meðal henda 8 skaðar fyri hvørjar 1000 tímar á skí.

  Tal av skaðum per 1000 tímar:

  1. Alpine skiing (8)
  2. Rowing machine exercise (6)
  3. Treadmill walking or jogging (6)
  4. Tennis (5)
  5. Dancing classes (5)
  6. Resistance training with weight machines (4)
  7. Resistance training with free weights (4)
  8. Outdoor cycling (3.5)
  9. Stationary cycle exercise (2)
  10. Stair climbing (2)
  11. Walking (2)

   1. Tað verður nevnt í greinini, at ‘snowboarding’ og ‘in-line skating’ vóru nýggjar ítrottargreinir í ’90’unum, so kanska var ‘snowboarding’ ikki so populert millum ‘baby-boomers’ (tey 35-54 ára gomlu) í 1998 sum ‘alpine ski’.

    Annars nevna tey eisini, at svimjing liggur høgt í tali av deyðsføllum.

    “For three sports, there were large numbers of deaths reported to CPSC [U.S. Consumer Product Safety Commission]. These were: bicycling (290 deaths a year, all but 35 motor vehicle-related); swimming (67 deaths a year associated with swimming pools); and skiing (7 deaths a year).”

    Baby Boomer Sports Injuries, U.S. Consumer Product Safety Commission, April 2000. [PDF]

Ger viðmerking

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.