Føroyavinur: Færøske mesterskaber overgår danske mesterskaber

René Thomsen skrivar hesi fínu orð á SwimNews.dk, sum eg loyvi mær at endurgeva:

For kort tid siden slog sidste svømmer hånden i kanten ved de Færøske Mesterskaber i svømning – et mesterskab som vi danskere kan lære rigtig meget af.

FM 2011 - Pál klárur á geil 5

Afviklingen er på højde med de største amerikanske stævner med lys, lyd og live TV-dækning som selvfølgeligheder.

Men ikke nok med det. Detaljer som banetove i nationalfarver, Omega startskamler, rød løber, moving heads, indgangsport fra last call room, livetiming, livestreaming, livechat og altså direkte TV-dækning på nationalt TV med masser af interviews fra alle tre finaleafsnit. Med en TV-dækning med en del kameraer på skinnevogn, under vandet og på svingarm over bassinet er svømning selv for udenforstående absolut seværdigt.

Det meste af svømmehallen er klistret til med reklamer, selv under vandet i vendinger titter et par reklamer op, hvilket naturligvis hovedsageligt skyldes pressedækningen, men i lige så høj grad den professionelle tilgang. Færøsk TV sendte tilsammen godt 6 timers direkte TV fra FM i svømning.

DSC04559

Færøsk svømning er meget mere end Pál Joensen, selvom han naturligvis er stjernen. Eksempelvis Birita Debes, årg. 95, som i december snuppede NJM-guldet på 100 ryg med 1.01. Magnus Jákupsson, årg. 94, er absolut også værd at lægge mærke til. Han tegnede sig for en del færøske junior- og seniorrekorder ved mesterskaberne. 25,03 og 54,69 på 50 og 100 fly samt 25,74 og 55,34 på 50 og 100 ryg vidner om et vist niveau. Generelt præsenterer de færøske årgangs- og juniorsvømmere niveau fuldt på højde med de bedste danskere (i visse årgange sågar markant bedre).

Pál Joensen deltog i stort set alle løb, da stævnet for ham naturligvis “blot” er god stævnetræning frem mod sommerens VM. Alligevel svømmede han eksempelvis 7.51 på 800 fri og et par fine tider i for ham uvante løb.

De vist nok 13 færøske seniorrekorder og over 20 juniorrekorder skyldes naturligvis hårdt arbejde. Men det er værd at bemærke, at de bedste svømmere ikke er nedtrappede, da der godt en måned siden har været udtagelsesstævne til Island Games (Olympiske Lege for øer), EJM og VM, og de nævnte stævner afvikles hen over sommeren. Forklaringen på de fine tider nu, skyldes i meget høj grad den fantastiske afvikling.

Med al respekt for de mange kræfter, der allerede lægges i afviklingen af hjemlige mesterskaber, bør perspektivet for Danske Mesterskaber og/eller Danish Open være, at vi skal have en langt mere professionel tilgang til hele konceptet. Det kræver naturligvis en satsning og hårdt arbejde, men det vil til gengæld kunne løfte dansk svømning yderligere. I andre idrætsgrene tilpasser man sig ofte mediernes proportioner, hvilket naturligvis også er muligt i svømning. Blot 10 minutters TV-tid kan være levebrød for vore bedste svømmere i form af en lukrativ sponsoraftale eller to.

Til slut et stort tillykke til færøsk svømning.

Diverse links:

www.svimjing.com (færøsk nyhedsside i særklasse)
www.livetiming.dk/index.php?cid=759&session=6 (link til livetiming for færøske mesterskaber)
http://www.kringvarp.fo/netvarp.aspx#media=5601;tab=1;sektion=1 (hele 1. finaleafsnit)
http://www.kringvarp.fo/netvarp.aspx#media=5600;tab=1;sektion=1 (hele 2. finaleafsnit)
http://www.kringvarp.fo/netvarp.aspx#media=5599;tab=1;sektion=1 (hele 3. finaleafsnit)

René Thomsen

Ger viðmerking

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.